Фосфатите в дюнерите остават скрити от потребителите

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Опасение от въздействието на фосфатите, използвани като хранителни добавки в месото, изразиха членовете на ЕП. Те се противопоставиха на предложението на Комисията да се разреши употребата на фосфорна киселина, ди- и три фосфати и полифосфати (E 338-452). От друга страна производителите искат да слагат тези добавки в продуктите си, за да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Тъй като то не е етикетирано, този факт остава скрит от консуматорите на дюнери. Правилата на ЕС  не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Но поради всички натрупани изключения, те все повече се използват, за да предпазват вкуса и да задържат водата.

Депутатите припомнят, че при проведени научни изследвания през 2012г. е открита потенциална връзка между добавките на фосфати в хранитe и повишаването на  сърдечно-съдовия риск. Оценката на  Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) обаче заяви, че не е възможно да се припише този риск за приемa на фосфор в общи или фосфатни добавки. Заключението на  Комисията противоречи на резултатите от подобни изследвания, направени в САЩ.

Европейският парламент трябва да събере две трети мнозинство, за да върне предложенията на Комисията. Очаква се окончателното гласуване да е през декември. Мотивът за налагане на вето по въпроса за разрешаване за фосфати в месото се опира на вредното влияние върху човешкото здраве.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА