Птицевъди алармират за прекомерен внос от Полша и Румъния на изключително ниски цени

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Птицевъди алармират за прекомерен внос от Полша и Румъния на изключително ниски цени през последния месец.

“2022 година беше една от най-тежките за сектор птицевъдство. Изключително бързо нараснаха цените на суровините и на енергоизточниците. Рязко се увеличи се себестойността на продукцията. За съжаление ние не може да повишим цените на нашите продукти и към момента положението е критично, особено в сектор бра месото по принцип е с по-ниски цени, но тази година те с значително по-ниски, а в момента има прекомерно много внос от Полша и Румъния на изключително ниски цени. Такава е ситуацията от началото на месец декември 2022 г. и продължава да се задълбочавойлерно направление. Причината за това е, че обикновено през зимата, разказа в интервю за Агрозона Емил Гълъбов.

„Надяваме се на нормализиране на цените на енергията, на горивата и на зърната. При фуражите повишението в цената е почти 100%. Миналата година сме закупували на средна цена от 35 стотинки, докато в момента закупуваме на 65 ст. При  електроенергията и горивата поскъпването е жестоко“, споделя още той.

Цени на яйцата

„Данните от прегледа на пазара показват, че е последната година се увеличила цената на яйцата със 70-80% но това е цената в магазините, а не изкупната цена от производителите. В България ДДС-то за храните ни е 20% което също ни вади от конкуренция. В повечето европейски държави ДДС-то за храните между 5 и 8%, а тези допълнителни проценти при нас натоварват и крайната цена на продукта в магазина.

Намаляването на ДДС-то за храните и за продуктите от птицевъдният сектор е едно добро решение, което ще намали цените за крайния потребител, а това от твоя страна обикновено повишава потреблението. Няколко пъти, на няколко правителства сме поставили този въпрос, но всички казват че тази мярка е невъзможна, тъй като ще отвори голяма дупка в бюджета“, коментира производителят.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА