Птичият грип се разпространява в Испания

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Броят на огнища, съобщени от страната, достигна 23 случая в търговски ферми

Досега в Испания са съобщени 23 огнища на птичи грип, като последните 5 са ​​докладвани тази седмица в търговски ферми в провинция Севиля, предаде Euromeatnews.

Повечето от тези предприятия са ферми за пуйки, според данни, публикувани от испанските власти. Също така, всички нови огнища са в рамките на радиуса на ограничителната зона (ZR) на предишни огнища, докладвани в района. Новите случаи са докладвани във ферма за разплод, намираща се в община Гилена (Севиля), с приблизително 22 600 птици; ферма за угояване на пуйки, също разположена в Гилена, с приблизително 6000 птици; и три други ферми за угояване на пуйки в общините Osuna, El Rubio и Martín de la Jara, съответно с 93 500, 26 880 и 5 500 птици.

Освен това тази година в Испания са съобщени 24 случая на птичи грип при диви птици.

Ваксина срещу инфлуенца?

Междувременно Франция заяви желанието си за създаване на ваксина срещу инфлуенцата, поради силния натиск върху птицевъдния сектор.

Въпреки че птицевъдната индустрия в ЕС пое твърд ангажимент да намали ваксините, използвани във фермите, необичайните характеристики на последните вълни от огнища на птичи грип, които засегнаха сектора в целия континент, могат да доведат до други възможности за производителите на птици в блока.

Две ваксини срещу птичи грип ще бъдат тествани във Франция, съобщи френският министър на земеделието Жулиен Денорманди. Целта е те да бъдат одобрени за всички 27 държави-членки на ЕС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама