Птичи грип влезе във ферма със 7 000 патици в Старозагорско

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вижте кои населени места влизат в списъка за наблюдение

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в област Стара Загора. Вирусът е установен в индустриален обект за патици за гушене в село Малък дол, община Братя Даскалови, област Стара Загора.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 7000 патици от различни възрастови категории.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от община Братя Даскалови – селата Малък дол, Голям дол, Марково, Верен и Братя Даскалови; и 10-км зона – от област Стара Загора: общ. Братя Даскалови – селата Долно ново село, Малко Дряново,  Найденово, Съединение и  Партизанин, община Чирпан – селата Изворово и Средно градище; от област Пловдив: община Брезово – селата Тюркмен, Чоба и Чехларе.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на патици и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама