Протест, Пенка Христова: За първи път в историята на животновъдството има толкова ниски изкупни цени на млякото

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В 11 часа днес животновъдите се събират на протест на път Е 79, при разклона за Банско, предава БНР. Агенцията по храните спря процедурата за доставката на ваксината за “син език”. Според Пенка Христова от Съюза на животновъдите това е необяснимо решение. 

Още от месец декември има обещание, че през януари ще имаме ваксината и най-вече за този район, в който хората излизат днес на протести. За нас е без значение какъв вид договаряне ще има. Хората трябва да са спокойни и да получат обещаното им. За голямо съжаление до момента даже няма информация какаво се случва. Проблемите се натрупаха и министерството трябва да работи в труден за тях и за нас период.

“Оказа се, че ембаргото си изигра шега с нас с ниските изкупни цени на млякото. В момента в Северозападна България млякото е стигнало 34 стотинки на литър, а в Южна България – 50 стотинки на литър сурово краве мляко. Това се случва за първи път в историята на животновъдството. В края на месец март ще паднат млечните квоти. Ние искахме пазарът да бъде отворен, като от министарството казаха,че пазарът е отворен с наредба 26. Тази наредба е напълно ограничаваща. Ние не искаме намеса в ценообразуването, не искаме и субсидии в момента. Искаме администрацията да седне и да поработи малко. Искаме малко помощ от хора, които могат да ни помогнат чрез отваряне на пазара и чрез облекчаване на административните тежести.”, каза Пенка Христова.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА