Промени в нормативната база за казаните за домашна ракия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември ще могат да работят казаните за ракия в страната, а при положение, че собствениците им искат работят извън този период, ще се изисква да бъде уведомена агенция „Митници“, решението е на бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщава trud.bg.

Според вносителите на предложението мярката ще се намали загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол и ще ограничи употребата на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето.

Други промени, които са приети, са че за малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както е сега, следователно по-малко собственици на казани ще могат да начисляват намалена акцизна ставка при производството. В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева.

Собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л вече ще трябва не просто да се регистрират в агенция „Митници“, а и да се лицензират като данъчни складове.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements