При етикетирането на ракия или бренди ще може да се отбелязват допълнителни специфични традиционни наименования, като „отлежала“, ако ракията е съзрявала в дървени бъчви не по-малко от 6 месеца, е записано в Проектозакона за виното и спиртните напитки, който е внесен за обсъждане в Народното събрание. „Стара” ще е ракията, която е съзрявала в дървени бъчви не по-малко от три години. Същото се отнася и за брендито. Кто специални на етикета ще могат да се отбелязват ракия или бренди, произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове, се казва още текстовете на документа. „Резерва“ ще се отнася за ракия, произведена от дестилати, съзрявали в дървени бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 5 години, или за бренди, произведено от дестилати, съзрявали в дъбови бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 5 години. Като „специална резерва“ ще се етикетира ракия, произведена от дестилати, съзрявали в дървени бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 10 години, или за бренди, произведено от дестилати, съзрявали в дъбови бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 10 години.
Новите текстове на Закона за виното и спиртните напитки предвиждат още при предлагане на пазара на гроздова, винена и джиброва ракия и бренди, произведени в Република България, продуктът се придружава със сертификат за автентичност, издаден от съответната регионална лозаро-винарска камара, в чийто териториален обхват е извършено производството.