Ето какви са тайните на старите майстори на ароматната напитка
Ако искате да си купите сливи за ракия, домашно производство, то най-евтините, които можете да намерите на пазара са за 35 ст/килограма в Кралево, област Търговище. От Сливенско пък предлагат за 40 ст килото, но трябва задължително да си вземете амбалаж за набирането на плодовете. В Русенско има обяви за сливи, но градината, която предлага плодовете определя цената в зависимост от количеството, което смятате да вземете.
В Бургаско, Плевенско и Старозагорско сливи се продават по около 50 ст/килограма, когато плодовете ще се ползват за ракия. За прясна консумация в различните части на страната цената варира от 80 ст за килограм до 1 лв за същото количество. Най-високата оферта за сливи за ракия е за 60 ст за килограм и тя е от района на Горна Оряховица.
През тази година добивите от сливовите насаждения са в задоволително състояние предвид лошата пролет, която нанесе щети на много овощни насаждения, предимно ранни сортове. Средният добив към момента е над 650 кг от декар, като прибирането на реколтата все още е в ранен етап. Реколтирани са около 1/5 от засадените сливови градини в страната.
Стари майстори на ракия разказват, че ако искате да имате качествена напитка, трябва да разполагате с качествени плодове. Задължително при правенето на сливова ракия трябва да махнете костилките от плодовете. Захарта трябва да се слага дозирано и не трябва да се пропуска момента на ферментация на материала. При изваряването му трябва задължително да сложите в казана и от по-гъстата сливова смес, така ще си осигурите ароматна напитка.