Въпреки забавеното засаждение поради влажна пролет, производството на бяла захар в ЕС през 2023/24 г. се оценява на 15,6 милиона тона, със 7,0% над 2022/23 г. и близо до средното за 5 години от 15,7 милиона тона. Това е комбиниран резултат от увеличаване на площите за засаждане на цвекло, по-високи добиви от цвекло и потенциално увеличение на съдържанието на захар.
Благодарение на увеличаването на производството наличността в ЕС е по-висока
Поради това се прогнозира вносът на захар в ЕС да намалее до 1,9 милиона тона през 2023/24 г. (25% под очаквания рекорд след квотата от 2,5 милиона тона, внесени през 2022/23 г.).
Въпреки това вносът трябва да остане над средното за 5 години благодарение на високите цени на захарта в ЕС и увеличената наличност на украинска захaр, докато износът на ЕС в сравнение с 2022/23 г. се очаква да се увеличи с 29% до 0,75 милиона тона.
Очаква се общото потребление на захар в ЕС през 2023/24 г. да остане устойчиво на високи цени и относително стабилно в сравнение с 2022/23 г.
Крайните запаси от захар, които се оценяват на 1,4 милиона тона през 2022/23 г. (-9,6% на годишна база), се очаква да бъдат на подобно ниво и в края на сезон 2023/24 г.