През миналата година производството на месо в Европейския съюз наруши тенденцията на спад, която се наблюдаваше през последните години и се увеличи с 2,2% спрямо предходната 2013 г., достигайки 44,4 млн.т. Експертите на Брюксел очакват позитивен тренд в развитието на производството и през 2015 г. Това става ясно от краткосрочната прогноза за пазара на месо, изготвена от Европейската комисия.
През 2014 г. на първо място по ръст в производството е пилешкото месо с 3,7%, следвано от говеждото месо с 2,1% и свинското с 1,4%. Само при агнешкото месо се наблюдава спад с 1,3%.
През настоящата година в ЕС ще бъдат произведени 44,9 млн.т. месо – с 0,5 млн.т. или 1,2% повече в сравнение с 2014 г. Като причина се посочва увеличаващият се брой на отглежданите животни. Производството на говеждо месо ще се увеличи с 1,5% до 7,66 млн.т., при свинското увеличението се очаква да бъде с 1,2% до 22,96 млн.т., при пилешкото – с 1,1% до 13,38 млн.т., а при овчето – с 0,3% до 901 хил.т.
По данни на Комисията консумацията на месо в ЕС се е увеличила с 2,8% през 2014 г. в сравнение с 2013 г. и е достигнала 42,2 млн.т. През настоящата календарна година се очаква ръст с 1% до 42,6 млн.т. Средната консумация на глава от населението ще се увеличи от 66,1 кг. през 2013 г. до 66,7 кг. през 2014 г.