Производството на месо в ЕС ще се увеличава и през 2015 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През миналата година производството на месо в Европейския съюз наруши тенденцията на спад, която се наблюдаваше през последните години и се увеличи с 2,2% спрямо предходната 2013 г., достигайки 44,4 млн.т. Експертите на Брюксел очакват позитивен тренд в развитието на производството и през 2015 г. Това става ясно от краткосрочната прогноза за пазара на месо, изготвена от Европейската комисия.

През 2014 г. на първо място по ръст в производството е пилешкото месо с 3,7%, следвано от говеждото месо с 2,1% и свинското с 1,4%. Само при агнешкото месо се наблюдава спад с 1,3%.

През настоящата година в ЕС ще бъдат произведени 44,9 млн.т. месо – с 0,5 млн.т. или 1,2% повече в сравнение с 2014 г. Като причина се посочва увеличаващият се брой на отглежданите животни. Производството на говеждо месо ще се увеличи с 1,5% до 7,66 млн.т., при свинското увеличението се очаква да бъде с 1,2% до 22,96 млн.т., при пилешкото – с 1,1% до 13,38 млн.т., а при овчето – с 0,3% до 901 хил.т.

По данни на Комисията консумацията на месо в ЕС се е увеличила с 2,8% през 2014 г. в сравнение с 2013 г. и е достигнала 42,2 млн.т. През настоящата календарна година се очаква ръст с 1% до 42,6 млн.т. Средната консумация на глава от населението ще се увеличи от 66,1 кг. през 2013 г. до 66,7 кг. през 2014 г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА