Производството на храни става все по-скъпо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Реално увеличението на крайната цена на продуктите не оказва големия скок при суровините

Доклад на Европейската комисия, който анализира динамиката на цените на храните и селскостопанските ресурси както в Европейския съюз, така и в останалия свят, показва, че цените на храните са се повишили средно с 12% в ЕС и 23% в световен мащаб през последната година, съобщава campogalego.es.

Това огромно увеличение на цените на храните обаче е много по-малко от разходите за селскостопански суровини, необходими за производството на храна, например цената на тора за фермерите се е увеличила с 85%, а фуражният ечемик за животните е поскъпнал с 54% .

Цените на храните достигнаха рекордно ниво в началото на настоящата 2022 г., но по данни от юни се наблюдава тенденция към постепенното им намаляване на световно ниво, но в ЕС стабилизирането не е толкова очевидно, тъй като страните от континента са силно зависими от вноса на зърно както за добитъка, така и за потребление.

Средната цена в Европейския съюз за обикновената пшеница през миналия месец е била 388 евро за тон, а за твърдата пшеница – 518 евро, което е с 84 и 90% повече от преди година.

Ечемикът се търгува на средна цена от 347 евро за тон, което е ръст от 65% на годишна база, докато цената на царевицата е 337 евро за тон през юни, което е ръст от 23% спрямо миналата година.

При млечните продукти цените остават рекордно високи в Европейския съюз, като се покачват дори през юни, докато в световен мащаб цените в тази категория постепенно падат.

Петролът е поскъпнал най-много в ЕС: 7,2 евро за килограм през юни, което е със 77% повече от преди година.

Нарастващите цени на фуража за животни в Европейския съюз изпреварват продажната цена на месото. Рязко е поскъпнало говеждото и пилешкото месо – с 26%, по-малко свинското – с 15%.

Що се отнася до торовете и дизеловото гориво, те са поскъпнали съответно с 82 и 85% за последната година.

Особено внимание заслужава и увеличението на цените на фосфорните торове – със 130%, на калиеви торове – 177%, на карбамида – 75%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА