Производството на храни поскъпна с близо 30% за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

За вътрешния пазар цените на производител за цялата икономика са се увеличили с над 78% спрямо 2021 г

Производството на хранителни продукти е поскъпнало спрямо миналата година с 29,7%, се посочва в анализ на Националния статистически институт (НСИ) на индекса на цените на производител. Общият индекс на цените на производител се увеличава с 6.8% през септември 2022 г. спрямо предходния месец, а на годишна база – с 56.8%. На месечна база значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 15.6%, в добивната промишленост – с 6.5%, и в преработващата промишленост – с 0.7%, а на годишна – при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 148.3%, преработващата промишленост – с 22.7%, и в добивната промишленост – със 17.9%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост на месечна база се наблюдава при: производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 4.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 3.6%, производството на дървен материал и изделия от него без мебели – с 2.4%. По-ниски цени са отчетени при производството на изделия от каучук и пластмаси, при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители – по 0.7%, и при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 0.3%.

В преработващата промишленост на годишна база значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти – с 48.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 33.5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 32.0%, производството на хранителни продукти – с 29.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 9.2% през септември 2022 г. спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 15.5%, в добивната промишленост – с 2.0%, и в преработващата промишленост – с 1.7%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 3.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 2.9%, производството на облекло – с 2.3%, производството на напитки – с 2.2%. По-ниски цени са отчетени при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители – с 0.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства със 78.1% през септември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 147.0%, преработващата промишленост – с 31.2%, и добивната промишленост – с 14.1%.

Спрямо септември 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти – със 70.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 61.5%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 36.5%, производството на хранителни продукти – с 30.9%.

 

 

Пчелари и преработватели получават допълнителна помощ от 5 млн. лв, вижте при какви условия

Резитба, торене, варосване: Ето най-важните 4 мероприятия за овошките след листопада

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА