Пчелари и преработватели получават допълнителна помощ от 5 млн. лв, вижте при какви условия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Няма стабилност в изкупните цени, оплакват се производители

Допълнителни 5 млн. лева ще бъдат отпуснати за пчеларите и преработвателите на хранителни продукти. Кандидатстването ще бъде отворено в началото на 2023 г. Подпомагането е във връзка със засегнатите земеделски сектори вследствие на войната в Украйна. Помощта е част от предвидените 64 млн. лева от бюджета на Програмата за развитие на селските райони през тази и миналата година, каза за БТА в Ямбол земеделският зам.-министър Георги Събев по време на изложение на мед и пчелни продукти от местни производители в Ямбол. То е първото по рода си, но идеята е да се превърне в традиционно.

На територията на петте общини в област Ямбол има близо 1300 производители на мед и пчелни продукти. Целта на подобни изложения е местните хора да подкрепят производителите от своя регион. Със създаването на местни продукти се ангажира работна ръка, поддържа се местният поминък, а това е полезно за икономическото развитието на регионите, каза още Георги Събев.

“Няма стабилност в изкупните цени, това е несигурността. Вносът от чужбина, включително от Украйна, събаря родния пазар. Акациевият мед в началото на тази година се изкупуваше за 12 лв. на едро, но цената му е срина до 8,50 лева“, каза Михаил Арнаудов, който от 45 години се занимава с пчеларство.

“Много ни обърка вносът от Украйна. В началото на тази година тръгнаха много добре изкупните цени, дори за меда от рапица, който традиционно е по-евтин. След като се отвори вносът, изкупуването спря. Надяваме се пак на някаква подкрепа”, каза за БТА Здравко Аврамов, който отглежда 120 кошера в землището на ямболското село Робово. Той добави, че през последната година има раздвижване относно подкрепата на сектора. “Допреди това пчеларството си заминаваше, сега вече започнаха да поглеждат и към нас”, каза Аврамов.

 

Четете още:

Регистрирането на кладенец за поливане на двора е безплатно, но задължително. Все пак някой ще плаща, вижте за какво

 

Близо 12 хил. виртуални животни излязоха наяве след засилени проверки във фермите

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА