ФАО: Цените на храните регистрират спад от 10% на годишна база

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Най-голям е сривът при растителните масла – с над 30%

Индексът за световните цени на хранителните стоки се понижи през декември в сравнение с предходния месец, с най-рязък спад в международните котировки на захарта, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, достигна средно 118,5 пункта през декември, което е спад от 1,5 % спрямо ноември и спад от 10,1 % спрямо декември 2022 г.

За 2023 г. като цяло, индексът е с 13,7% по-нисък от средната стойност за предходната година, като само международният индекс на цените на захарта е по-висок за периода.

Цените на зърното са се повишили с 1,5% спрямо ноември, тъй като цените на пшеницата, царевицата, ориза и ечемика поскъпнаха, отчасти отразявайки логистични смущения, които възпрепятстваха доставките от основните страни износителки. За годината индексът беше с 15,4% под средното за 2022 г., което отразява добре снабдените световни пазари. Цените на ориза обаче регистрират 21% ръст, до голяма степен поради опасения относно въздействието на Ел Ниньо върху производството на ориз и в резултат на ограниченията за износ, наложени от Индия.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се понижи с 1,4% спрямо ноември, отразявайки ниските покупки на палмово, соево, рапично и слънчогледово масло, като соевото масло беше повлияно по-специално от забавянето на търсенето от сектора на биодизела, както и от подобряването климатичните условия в основните райони на отглеждане на Бразилия. Като цяло за 2023 г. този индекс е с 32,7 % под нивото от предходната година.

Индексът на цените на захарта на ФАО се понижи с 16,6 % спрямо ноември, достигайки деветмесечно дъно, въпреки че все още е с 14,9% над нивата от декември 2022 г. Спадът в котировките на захарта се дължи главно на високия темп на производство в Бразилия, заедно с намаленото използване на захарна тръстика за производство на етанол в Индия.

Индексът на цените на месото на ФАО се понижи с 1,0% спрямо ноември, достигайки ниво с 1,8% под това от декември 2022 г., повлиян от постоянното слабо търсене на внос от Азия на свинско месо. Регионалният пазарен интерес също се забави за говеждо и птиче месо, въпреки обилните доставки за износ в големите производствени региони. Цените на овчето месо се повишиха преди празниците.

Противно на тенденцията, индексът на цените на млечните продукти на ФАО се увеличи с 1,6% спрямо ноември, въпреки че все още стои с 16,1 % под стойността си от декември 2022 г. Месечното увеличение се ръководи от по-високите котировки на цените на маслото и сиренето, подкрепени от силните вътрешни продажби в Западна Европа преди празничния сезон. В същото време силното световно търсене на внос доведе до покачване на цените на пълномасленото мляко на прах.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА