Как ще реагират стопаните на променящото се време
Заради хладната пролет производителите на череши в Германия са събрали с 25% по-малко плодове, отколкото през 2020 г., съобщава WirtschaftsWoche.
Миналата година, според Федералната статистическа служба, в Германия са събрани 36,8 хиляди тона череши и 13,2 хиляди тона вишни, което е 11% по -малко от 2019 г. Преди две години германските фермери успяха да съберат рекордна реколта.
В Германия черешите се предлагат за продажба на за прясна консумация, както и в хранително-вкусовата промишленост – за сладкарите и преработвателите за печене, готвене и консервиране поради по -високото им съдържание на плодова киселина. Черешите представляват около две трети от общата реколта от плодове в Германия.
Ранните череши обикновено узряват в началото на юни, а средно ранните и късните сортове се прибират след около месец. Времето за прибиране на реколтата продължава до август. В началото на септември представители на държавната статистическа служба обобщиха резултатите от сезона и публикуваха окончателния доклад за добива на костилкови плодове.
Тази година немските градинари бяха разочаровани от времето. Прибирането на череши започна почти три седмици по -късно – в средата на юни. За сравнение, миналата година плодовете узряха през втората половина на май. Причината е необичайно студената пролет с априлски студове, поради което дърветата цъфтяха няколко седмици по -късно. Реколтата приключи през август, когато бяха прибрани късните сортове череши. В резултат на това реколтата от череши в Германия тази година е с 23,2% по -ниска от миналата. Общо са събрани само 38 400 тона. Това е по-малко от очакваното през юни и също малко в сравнение със средногодишното количество за десет години в Германия (47 900 тона).