Приключва прибирането на реколтата от вишни и череши в Търговищка област

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Приключва прибирането на реколтата от вишни и череши в Търговищка област. Дъждовното време забави кампанията, а влагата в периода на същинското зрее на места увреди плода, коментират стопани. В региона с трайните насаждения са засети общо 190 хектара (ха), от които плододаващи 106,3 ха вишни и 84,7 ха череши, съобщиха след запитване на БТА Министерството на земеделието и храните.

В землищата на четири от петте общини има масиви с череши

Най-много са те на територията на община Търговище – 43 ха, следва община Омуртаг – 26 ха, и 14,4 ха в Поповско. Към момента са прибрани 114,2 тона черешови плодове. Средният добив по общини е: Търговище – 4232 кг/ха, Омуртаг – 2000 кг/ха и 5508 кг/ха в Поповско.

Трайните насаждения с вишни са 106, 3 ха. В региона на Търговищко те са 91 ха, а останалите 12,5 в Поповско. В Антоновско и Омуртагско насажденията са по-малко. На места прибирането на реколтата все още продължава.

Кайсиеви насаждения има в землищата на петте общини

Общо в областта те са 12,9 хектара. На този етап от Министерството не посочват данни за средни добиви.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА