Учените ще представят как се отглеждат ябълки, сливи и череши по устойчив начин
Институт по земеделие – Кюстендил стартира изпълнение на проект „Добри практики за устойчиво и екологично плодопроизводство“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година на стойност над 180 хил. лв., информират от Института.
Проектът предвижда извършване на обучения за земеделски стопани и лицата, заети в техните стопанства в рамките до 24 месеца. Целта на проекта е да се повишат знанията и да се подобрят уменията им чрез предоставяне на техническо и информационно обучение за увеличаване на капацитета на достъп до знания и информация в областта на селското стопанство.
Чрез практическите занятия научните работници от Институт по земеделие – Кюстендил в рамките на планираните дейности ще запознаят земеделските производители с най-новите достижения на земеделската наука и практика в областта на овощарството.
Три са основните демонстрационни дейности, в които ще бъдат обучавани стопаните – Ефективни агротехнически елементи за устойчиво плодопроизводство; Ефективни технологични решения при създаване на черешови и сливови насаждения и Технологични решения за ефективно и устойчиво производство на ябълкова продукция. Всяко от направленията ще включва теми, които са актуални за овощарите, както и за района.
По първата демонстрационна дейност се предвижда обучение в интегрирана растителна защита, приготвяне на разтвори, борба с късните пролетни мразове, резитби при овощните видове и др.
По втората тема стопаните ще се запознаят с перспективните черешови сортове и подложки за тях, както и подходящите за устойчиво и екологично плодопроизводство, как да се избягват грешки при създаване на черешова градина, зелени резитбени операции при културата, както и какви са възможностите за създаване на биоградина от сливи.
Третата демонстрационна дейност предвижда запознаване с особеностите на отглеждането на ябълки – как да се отглежда културата екологосъобразно, какви сортове са устойчиви на стресови биотични и абиотични фактори, как да се подхранва и полива ябълкова градина и др.
Предстои публикуване на график за провеждане на обученията.