Институтът по земеделие в Кюстендил стартира обучение на стопани в 3 направления

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Учените ще представят как се отглеждат ябълки, сливи и череши по устойчив начин

Институт по земеделие – Кюстендил стартира изпълнение на проект „Добри практики за устойчиво и екологично плодопроизводство“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година на стойност над 180 хил. лв., информират от Института.

Проектът предвижда извършване на обучения за земеделски стопани и лицата, заети в техните стопанства в рамките до 24 месеца. Целта на проекта е да се повишат знанията и да се подобрят уменията им чрез предоставяне на техническо и информационно обучение за увеличаване на капацитета на достъп до знания и информация в областта на селското стопанство.

Чрез практическите занятия научните работници от Институт по земеделие – Кюстендил в рамките на планираните дейности ще запознаят земеделските производители с най-новите достижения на земеделската наука и практика в областта на овощарството.

Три са основните демонстрационни дейности, в които ще бъдат обучавани стопаните – Ефективни агротехнически елементи за устойчиво плодопроизводство; Ефективни технологични решения при създаване на черешови и сливови насаждения и Технологични решения за ефективно и устойчиво производство на ябълкова продукция. Всяко от направленията ще включва теми, които са актуални за овощарите, както и за района.

По първата демонстрационна дейност се предвижда обучение в интегрирана растителна защита, приготвяне на разтвори, борба с късните пролетни мразове, резитби при овощните видове и др.

По втората тема стопаните ще се запознаят с перспективните черешови сортове и подложки за тях, както и подходящите за устойчиво и екологично плодопроизводство, как да се избягват грешки при създаване на черешова градина, зелени резитбени операции при културата, както и какви са възможностите за създаване на биоградина от сливи.

Третата демонстрационна дейност предвижда запознаване с особеностите на отглеждането на ябълки – как да се отглежда културата екологосъобразно, какви сортове са устойчиви на  стресови биотични и абиотични фактори, как да се подхранва и полива ябълкова градина и др.

Предстои публикуване на график за провеждане на обученията.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements