Производители: Абсурдна подигравка! Само 450 лв за стопанство до 50 дка от последната държавна помощ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Тя ще бъде в размер на 66 млн. лв и представлява 5% от бюджета от ПРСР. За сектор Плодове и зеленчуци се отделят едва около 2 млн. лв.

Около 2-3 млн. лв ще отидат при производителите на плодове и зеленчуци от последната държавна помощ, която трябва да е в размер на 5% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщи за Агрозона Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари. „Вчера Министерство на земеделието ни показа визията си за разпределението на средствата и от тези 66 млн. лв по техни данни 30 млн. лв ще отидат за растениевъдството, но там са включени рози, винени лозя, слънчоглед, а за сектор „Плодове и зеленчуци“ по мои сметки ще отидат 2 млн. лв. Така са направили схемата, че Плодове и зеленчуци няма да вземат нищо“, категоричен е той.

Според него е определен таван ЕК за 15 хил. евро на стопанство за помощта в Украйна, като се има предвид и предната помощ, който стопаните са получили, която беше 270 лв на дка. Така на практика това означава, че всеки стопанин от овощарите с над 108 дка няма да вземе нищо, допълни Колев. „Тези, които са с от 0 до 50 дка, са им разпределили „огромната сума“ от 450 лв на стопанство, твърда ставка. Абсолютна подигравка! А тези от 50 до 100 дка, евентуално ще взема, е 2000 лв на стопанство,като се има предвид, че от 70 дка нагоре пак ще вземат около 500 лв, дори и по-малко, а тези, които се приближават към 50 дка в стопанството си, те ще вземат 2000 лв. Това е абсурдна подигравка със сектора“, коментира Николай Колев.

Днес предстои браншовите организации да направят обща среща, на която да обсъдят ситуацията и какви действия и решения те ще предприемат.

Четете още:

Цветан Цеков: Мерките, заложени в Стратегическия план, няма да работят за сектор „Плодове и зеленчуци“

Бившият зам.-министър Иван Христанов ще оглави Комисията по земеделие в Парламента

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА