Цветан Цеков: Мерките, заложени в Стратегическия план, няма да работят за сектор „Плодове и зеленчуци“

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според председателя на браншовата камара на производителите 80-90% от стопаните няма да могат да достигнат до разпределението на 5% от бюджета на ПРСР

Мерките, заложени в Стратегическия план за развитие на селските райони в новия програмен период по ОСП, са така подготвени, че те няма да работят в голямата си част за сектор „Плодове и зеленчуци“, обяви пред Агрозона Цветан Цеков, председател на Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ след среща с екипа на Министерство на земеделието. Според Цеков интервенциите, както ще се наричат мерките по Програмата за развитие на селските райони, а така организирани, че уязвимите сектори, сред които „Плодове и зеленчуци“ няма да получат актуализирана и по-сериозна помощ от това, което е било в преходните периоди. Той прогнозира, че вероятно ще се случи така, както и през настоящия програмен период мерки, които не могат да бъдат усвоени, да бъдат прехвърляни и то в ущърб на сектора.

Според него производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат ощетени и при раздаването на 5% от бюджета на ПРСР, който е заложен като извънредна държавна помощ до края на годината, тъй като е сложен таван за получаване на финансовата помощ. 80-90% от производителите няма да получат подпомагане, посочи още Цветан Цеков, тъй като експертите от земеделското министерство ще взимат предвид сумарно и предишните държавни помощи. Той уточни, че тези средства се планират да бъдат прехвърлени към производителите на слънчоглед и винени лозя.

 

Четете още:

До 23 декември стопаните получават още 85 млн. лв от помощта заради войната в Украйна

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА