Произведеното месо през първото полугодие по- малко с 1,5 % спрямо 2020 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Предварителните данни на МЗХГ показват, че общото произведено месо в промишлени условия през първата половина на 2021 г. възлиза на 91,5 хил. тона, което е с 1,5% по-малко от произведеното количество за същия период на предходната година.

Увеличение спрямо 2020 г. се наблюдава единствено при производството на свинско месо – 34,1 хил. тона (+10%), което се дължи на възстановяването на поголовието след АЧС. Равнището на производство, обаче, изостава  с 14,2% от нивото, отчетено през първите шест месеца на 2019 г., преди разпространението на болестта – 39,7 хил. тона.

По-ниски цени на тон кланично тегло на свинското, по-високи за говеждо и телешко

През идните месеци цените на тон кланично тегло на свинското месо повлияни от низходящите европейски цени и растящите разходи за  фуражи ще притискат местните производители. Прогнозните цени ще се задържат по-ниски от отчетените през м. септември на 2019 г. и 2020 г., съответно 3,87 лв./кг и 3,79 лв./кг.

По-сериозно нарастване се предвижда при цените на едро на говеждото и телешкото месо, което до голяма степен се обуславя от растящите европейски и световни цени и поскъпването на фуражите. Очакваното увеличение спрямо ценовото ниво през м.юли е между 7,5% до 10%. Прогнозните цени ще са по-високи с около 7,9% в сравнение с миналогодишните и с 0,4% сравнено с цените за същия период на 2019 г.

Произведеното в кланиците говеждо и  телешко месо през първото шестмесечие на 2021 г. възлиза на 2779 т., което е с 60,2 тона по-малко от равнището на производство през първата половина на 2020 г. През настоящата година са заклани повече животни – 13,71 хил. бр. спрямо 13,48 хил. бр. през предходната, но при по-малко средно кланично тегло, съответно 202,7 кг срещу 210,6 кг.

Цените на пилешкото месо през м.юли достигнаха 3,13 лв./кг кланично тегло, което е с 11% над равнището през същия месец на 2020 г. и с 5% над нивото от 2019 г. Очакванията са през идните месеци цените да се задържат стабилни над 3,0 лв./кг. Произведеното в промишлени условия месо от бройлери до м. юни 2021 г. е в размер на 42,8 хил. т тона (-0,8% на годишна база).

 

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА