Производството на пилешко месо в Китай ще достигне рекордните 14,85 милиона тона през 2020 г. според Министерството на земеделието на САЩ (USDA)
През 2019 г. производството на птиче месо също се увеличи с 13,75 милиона тона (+ 18% в сравнение с 2018 г.). Благодарение на този експлозивен растеж на производството, недостигът на животински протеин на китайския пазар ще бъде намален, дори когато вътрешното търсене на домашни птици е ниско поради коронавируса.
Освен това растежът на производството на пилешко се разглежда като фактор, предназначен да намали зависимостта от вноса на фона на скорошните опасения относно безопасността на чуждото месо. Пилешките крилца от Бразилия са дали положителни проби за коронавирус през изминалата седмица.
Добро търсене, но много ниски цени
„Сега цената на домашните птици е много ниска. Не мисля, че причината е само слабо търсене. Това се дължи на достатъчното предлагане “, каза Пан Ченджун, старши анализатор в Rabobank, споделят от световната информационна агенция Reuters.
Миналата година Китай закла 9,3 милиарда пилета, включително 4.4 милиарда бройлери, чието месо е предпочитано от веригите за бързо хранене поради неговата ниска цена и съдържание на мазнини.
Лидерите в индустрията като Liaoning Wellhope Agri-Tech, Yum China, доставчикът на KFC Fujian Sunner Development и CP на Тайланд вече имат планове за разширяване, за да постигнат целта на Пекин за по-интегрирано производство на храни. Пилешкото месо се счита за най-достъпната опция за подмяна на свинско месо на китайския пазар.
Заместване на свинското месо с пилешко заради АЧС
Производството на свинско месо в Китай намалява значително поради продължаващата епидемия от АЧС, която започна през август 2018 г. С нарастването на цената на свинското месо, потребителите се очаква непрекъснато да добавят повече пиле в диетите си. В момента в Китай се провеждат няколко големи проекта за домашни птици за увеличаване на производството.