Между 2019 и 2030 г. изискванията за устойчивост ще доведат до умерен растеж на производството на мляко в ЕС, достигайки 179 милиона тона през 2030 г. (спрямо 168 милиона тона през 2019 г.). Секторът вероятно ще адаптира своите селскостопански практики, за да увеличи добивите, като същевременно ще намали стадото (очаквано с 1,4 милиона крави), което ще позволи намаляване на въглеродните емисиите. Въпреки това се очаква ЕС да остане водещ световен доставчик на млечни продукти.
Очаква се голям дял от растежа на производството на мляко в ЕС да се насочи към преработка на сирена и кашкавали (24%) поради устойчивото глобално търсене и нарастващата вътрешна промишлена употреба. Очаква се производството на тези продукти да нарасне от 10,8 милиона тона през 2019 г. до 11,5 милиона тона през 2030 година. Това са само няколко от прогнозите за пазарите на мляко от доклада за земеделие на Европейския съюз за 2019–30 г., публикуван от Европейската комисия.
Предполага се, че консумацията на мляко за пиене на мляко в ЕС ще намалее в средносрочен план, докато търсенето на масло в ЕС може да продължи да нараства. В отговор на това търсене се очаква производството на масло в ЕС да нарасне от 2,5 милиона тона на 2,7 милиона тона.