Проект: Сиренето трябва да съдържа минимум 40% сухо вещество и да има поне 40% масленост

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Наименованието „сирене“ ще се използва за млечен продукт със съдържание на сухо вещество не по-малко от 40% и масленост в сухото вещество не по-малко от 40%, претърпял или не процес на ферментация, преминал или не процес на зреене, получен чрез коагулация на млякото под действието на сирищен ензим или подходящи коагулиращи агенти и чрез частично отцеждане на суроватката. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Документът е достъпен за обществено обсъждане на сайта на Министерски съвет за обществени консултации.

В документа се казва още, че съотношението между суроватъчни протеини и казеин не трябва да превишава това съотношение в млякото.

При производството на млечни продукти трябва да се използва сурово мляко не по-малко от 80 % от вложените суровини и до 20 % добавено възстановено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА