Наименованието „сирене“ ще се използва за млечен продукт със съдържание на сухо вещество не по-малко от 40% и масленост в сухото вещество не по-малко от 40%, претърпял или не процес на ферментация, преминал или не процес на зреене, получен чрез коагулация на млякото под действието на сирищен ензим или подходящи коагулиращи агенти и чрез частично отцеждане на суроватката. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Документът е достъпен за обществено обсъждане на сайта на Министерски съвет за обществени консултации.
В документа се казва още, че съотношението между суроватъчни протеини и казеин не трябва да превишава това съотношение в млякото.
При производството на млечни продукти трябва да се използва сурово мляко не по-малко от 80 % от вложените суровини и до 20 % добавено възстановено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин.