Продължителните горещини нарушават нормалния ход на физиологичните процеси при земеделските култури

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Сухата и сбита почва на много места в полските райони на страната ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки

След продължителните юлски жеги,през първите дни от август агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо и горещо време. Прогнозираните екстремно високи максимални температури в началото на месеца, над 39-40оС, ще нарушават нормалния ход на физиологичните процеси при земеделските култури. Стойности от този порядък, в съчетание с ниската атмосферна влажност, ще бъдат причина за стерилност при зеленчуковите култури от късното полско производство, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Дефицит на почвена влага

През август лимитиращ фактор за развитието на късните земеделските култури ще бъде дефицитът на почвена влага. Прогнозираните поднормени валежи през месеца, на фона на формиралото се засушаване в края на юли, ще бъдат без особено стопанско значение, което ще налага прилагане на повишени поливни норми при късните земеделски култури. В началото на август от повишени поливни норми ще се нуждаят вторите култури и по-късните хибриди царевица, при които ще протича формиране и наливане на зърното, по-късните сортове овошки и лози, които са в процес на наедряване на плодовете.

де минимис, ДФЗ, Agrozona.bg

Развитие на посевите

Прогнозираните наднормените топлинни условия през месеца ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди в развитието късните полски култури. През първото десетдневие част от ранните хибриди царевица ще приключат развитието си, а при средно ранните ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще протича фаза узряване.

В средата на второто десетдневие голяма част от посевите със слънчоглед в полските райони ще встъпят в техническа зрелост. През третото десетдневие при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост, при соята – фаза узряване.

зимни пръскания, Agrozona.bg

Болести и растителна защита

Метеорологичните условия през август ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, късните сортове  овошки и грозде. Растителнозащитните пръскания през месеца трябва да се провеждат през хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите.

През август сухата и сбита почва на много места в полските райони на страната ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА