Проблеми с поливното земеделие в Шуменско

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Среща по проблемите на поливното земеделие се състоя в Областната администрация – Шумен. Това предаде ИА „Фокус”. Своите проблеми пред областния управител Венцислав Венков поставиха производители от региона, които са най-засегнати от двете аварии през последния месец, оставили значителни площи без вода.

Един от най-недоволните от работата на „Напоителни системи” бе Станислав Йорданов, който заяви, че 11-ти ден площите, които обработва, са без вода и това ще му донесе загуби от 40 000 – 50 000 лева. Той допълни, че от три години се работи много трудно с ръководството на дружеството и поиска оставката на ръководителя на Хидротехнически район – Шумен към „Напоителни системи” – Варна инж. Юлиян Вълчев. На срещата присъстваха и зеленчукопроизводители, и зърнопроизводители, които обаче заявиха, че нямат толкова сериозни проблеми с напояването. Това доведе до спорове между самите ползватели на вода.

Инж. Даниела Янкова, главен инженер на „Напоителни системи” – Варна отбеляза, че основния проблем при подаването на вода за поливане в Шуменско е лошото състояние на основния канал от язовир Тича. През 2003 година е разработен проект за цялостното му ремонтиране, но реализацията му досега не е започнала, защото стойността му е около 40 млн. лв. При това положение се правят само частични ремонти преди началото на всеки поливен сезон.

Инж. Юлиян Вълчев представи направеното от дружеството през последните години, довело до увеличаване на поливните площи от 1600 дка през 2009 г. на 7500 дка през тази година, а на приходите за същия период от 70 000 лв. на 360 000 лв. Той допълни, че се обмисля техническо решение, което ще увеличи дебита на вода в района на с. Миланово, където са най-големите проблеми. Беше решено до края на септември областният управител Венцислав Венков, кметът на община Велики Преслав, която е най-засегната, Александър Горчев и представители на „Напоителни системи” да проведат среща със земеделския министър. На нея трябва да се постави проблема с развитието на поливното земеделие, както и да се настоява за отпускане на част от сумата за възстановяване на главния канал. Областният управител предложи на ползвателите на вода да създадат своя организация, която да защитава интересите им.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements