Пристанище Варна е в пълна готовност за зърнената кампания

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Пристанище Варна е напълно готово да посрещне същинската зърнена кампания. Това каза в интервю за в-к „Стандарт” доц. Божидар Чапаров, изпълнителен директор на “Пристанище Варна” ЕАД. Към края на юни на пристанището са обработени около 730 000 т зърнени товари, а около 500 000 т от тях е изнесената пшеница. Средномесечно тази година се обработват над 8 кораба, превозващи зърно, а през миналата – 12 на годишна база. Очаква се броят на корабите да се увеличи със започването на зърнената кампания.

По предварителни данни от зърнопроизводители доц. Чапаров очаква реколтата да бъде с по-лошо качество от миналогодишната. Производителите обаче се надяват на запазване на количествата. Има информация, че в относително добро състояние са слънчогледът и царевицата, които, заедно с ечемик, пристанището също обработва.

Нова технология за товарене
За да бъдат избегнати опашките от чакащи тирове тази година в пристанище “Варна Запад” и в пристанище “Варна Изток” при обработката на зърно ще се прилага нова технология за товарене. Тя се основава на ползването на преустроен 20-футов “Open Top” контейнер с полезен обем около 27 куб. м. Контейнерът се запълва със зърно от кофъчни машини в тила на пристанището, а товарът се изсипва в трюма на кораба през отвори на дъното. Тази технология е по-високопроизводителна и намалява престоя на обработваните кораби, товарни автомобили и вагони.

По данни на доц. Чапаров към момента на пристанището са обработени общо 4,28 млн. тона товари, което е само с 0.8% по-малко в сравнение с миналата година. Пристанището се подготвя и за обработка на тръби с голям диаметър, свързани с реализацията на мащабен трансграничен инфраструктурен проект.

Нова организация на трафика

Освен подобряването на технологиите за работа се отделя сериозно внимание на организацията. В резултат на няколко оперативни срещи между специалисти на общината, областна дирекция на полицията и нас се изработи схема за придвижване на товарните автомобили под Аспарухов мост. Създадени са нови пунктове за вземане на проби на зърното, които са изнесени извън невралгичните входове около пристанището, с което се създават възможности за по-бързо преминаване на трафика на товарните автомобили. Взетите мерки не допускат задръствания и смущаване на транспортния трафик в района, според доц. Чапаров. Поставени са и допълнителни постове на входовете на пристанището, оборудвани с бариери, които работят под ръководството на “Пристанище Варна” ЕАД с цел постоянно регулиране на трафика.

Проект за нов зърнен терминал е на фаза обществена поръчка

В момента е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: “Проектиране на Интермодален терминал “Варна”, обяви доц. Чапаров. Общо 7 кандидата са подали документи по обществената поръчка. В рамките на този голям проект трябва да се проектират и две корабни места със съответния тил за обработка на зърнени товари. Проектирането и последващото построяване на интермодалния терминал ще позволи извършваната в момента претоварна дейност в пристанище “Варна Изток” да бъде изнесена на новото място. Всичко това значително ще облекчи трафика в град Варна, според директора на пристанището.

Миналата година е била рекордна за обработените товари на пристанище Варна и за износа на зърно:

1. За първи път пристанището е обработило около 11 млн. т товари или с над 24,5 % повече от 2012 г. Постигнатият товарооборот е рекорден в цялата история на компанията.

2. Преминалите контейнери също са били в повече с около 2,4%. Обработени са около 132 хил. TEU. Това затвърждава позицията на Варна като контейнерната врата на страната.

3. Абсолютен рекорд е постигнат и при обработката на зърнени товари. Общо са изнесени над 4,14 млн. тона зърно

4. Зад посочените абсолютни цифри на повишения товарооборот се крият и подобрени основни характеристики на експлоатационната дейност. Например:

– Общо за периода количеството на преминалия товар през 1 линеен метър корабно място е повишен с 25%.

– В резултат на общото подобрение на организацията на труда значително се повишиха приходите от претоварната дейност, изчислени на 1 линеен метър кей.

– С 19% се увеличи средната корабна партида, което показва, че нашето пристанище се посещава от по-големи кораби.

– Общото повишение на кейовата производителност е с около 6% на годишна база.

– През ръцете на 1 работник са минали с около 24% повече товари.

– Беше изследвана производителността на труда при обработката на контейнери преди и след въвеждане на информационната система ConTerm, разработена от наши специалисти. Статистическите данни ни дават основание да твърдим, че производителността е значително увеличена при ползването на едни и същи ресурси в резултат на подобрената организация на труда. Най-болното място за усъвършенстване на контейнерната работа е недостигът на специализирана техника.

Източник: www.standartnews.com

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА