Днес приключва общественото обсъждане на инициативата на Европейската комисия “Етикетиране на храни – преразглеждане на правилата относно информацията, предоставяна на потребителите”. Процедурата беше отворена за обществено обсъждане в края на декември, като през периода са събрани 263 становища от всички държави- членки на ЕС и заинтересовани страни.
Преразглеждането на правилата за етикетите на продуктите е част от стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“. Целта е чрез тази мярка да се осигури по-добра информация за етикетирането, за да може потребителите да правят по-здравословен и по-устойчив избор на храни и да се справят с хранителните отпадъци. Комисията предлага въвеждане на стандартизирано задължително етикетиране на хранителната стойност в предната страна на опаковката, както и разширяване на задължителната информация за произход на определени продукти. Преразглеждат се и правилата за маркиране на датите („използвайте до“ и „най-добре преди“).
Комисията ще обобщи полученото в резюме на доклада, в който ще обясни как ще се вземе информация и, ако е приложимо, защо някои предложения не могат да бъдат използвани. Получените предложения са публикувани на сайта на ЕК.