Приеха нови международни стандарти за здравеопазването на животните

Васил Русев
Васил Русев
5 Минути

Проведе се 87-то издание на Генералната сесия на асамблеята на делегатите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). Тя премина под председателството на д-р Марк Шип, председател на OIE и делегат на Австралия. В нея се включиха над 1000 участници, сред които делегати от 182 страни членки на OIE, учени и наблюдатели от 71 международни организации и регионални партньори.

България бе представлявана от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, д-р Цвятко Александров, заместник изпълнителен директор на БАБХ и екип от експерти от ведомството с ресори здравеопазване и хуманно отношение към животните.

Делегатите приеха 33 резолюции, свързани с изменения на съществуващи или с въвеждането на нови международни стандарти от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. Така страните членки на OIE потвърдиха задълженията си да спазват международните стандарти на Организацията и се ангажираха с изпълнението на новите санитарни предизвикателства (нови заплахи от заболявания) с цел опазване здравето на животните, безопасността на храните и поминъка на хората.

11 държави бяха наградени със сертификати за официално признат статут на страни „свободни от заболявания“, включително и за одобрени от OIE национални програми за контрол на заболяванията. България е с признат официален статут от OIE за всички заболявания, които организацията признава, с изключение на Чума по дребните преживни животни. Официалният статут от OIE по отношение на заболяванията по животните гарантира на държавите сигурността в търговските взаимоотношения с международните партньори и допринася за икономическата стабилност на страната.

Като приоритетна за здравеопазването на животните беше изтъкната ситуацията в световен мащаб със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). В тази връзка беше обсъдено глобалното му разпространение като пряка заплаха за по-голямата част от популациите на свине в световен план.

Предвид сериозността на ситуацията и по искане на държавите членки, OIE стартира глобална инициатива за контрол на АЧС. Тя ще използва механизма GF-TADs – Глобална рамка за прогресивен контрол на трансграничните болести при животните за разработване, подобряване и хармонизиране на партньорствата, и за постигане на ефективна координация на национално, регионално и международно равнище. Освен в Европа, GF-TADs групи вече са създадени в Азия, в Северна и Южна Америка. През септември България ще бъде домакин на следващата среща на постоянната група от експерти по АЧС в Европа, която се провежда в рамките на GF-TADs.

Световната организация изтъкна и важността от докладване на възникнали огнища чрез Световната информационна система за здравето на животните (WAHIS), което подпомага изграждането на пълна картина за развитието на болестта. От 26 април до 9 май 2019 г. чрез платформата са качени и обявени над 1322 огнища и 157 нови нотификации за АЧС. През второто полугодие на 2018 г. 25 страни в Европа, Африка и Азия са нотифицирали огнища на Африканска чума по свинете.

Предвид глобалните социално-икономически последици от АЧС, контролирането на болестта е с висок приоритет както за засегнатите страни, така и за свободните от болестта. По време на заседанията на Генералната сесия OIE призова държавите членки да гарантират, че прилагат международните стандарти и практики за ефективен контрол, който трябва да включва органите за митнически и граничен контрол, свиневъдството, университетите, органите за управление на горското стопанство, ловните сдружения, туристическите организации и организациите за транспортиране на животни.

За повишаване на информираността на засегнатите страни и обществеността в началото на 2019 г. OIE стартира кампанията „ASF Kills Pigs“ Първоначално разработена на 5 езика (френски, английски, испански, мандарин и руски), кампанията се адаптира и актуализира постоянно и на други езици по искане на страните. България e изпратила своите информационни материали на български и те вече са публикувана на сайта на OIE.

На тази Сесия бяха преразгледани и болестта бяс, програмите за контрол и стратегията за глобално изкореняване на заболяването до 2030 година. Беше приета Глава за „Инфекция с вируса на бяс“. Преработеният стандарт включва насоки за страните да прилагат на доброволен принцип официално одобрените от OIE национални програми за контрол на бяс, които са насочени към кучета.

Делегатите на OIE единодушно потвърдиха и борбата срещу антимикробната резистентност като значима тема.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements