При разследване на измами с евросредства за 2015 г. ОЛАФ има най-много работа в Румъния, България и Унгария

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Най-голяма концентрация на съмнения за неправомерно извършени плащания на средства по европейски проекти има в Румъния, България и Унгария. Това показват данните на европейската одитна служба ОЛАФ, предава Ройтерс.

Одиторите на ЕС отчитат, че почти 1 млрд. евро от фондовете на ЕС са разплатени неправомерно през 2015 г. Сумата представлява дял от 0.6% от бюджета, който концентрира субсидии за фермери и бедни региони. За сравнение, през 2014 г. е имало подозрение за неправомерно изхарчени общо 901 млн. евро.

Сред разследваните проекти в България е проект за изграждане на предприятие за замразени зеленчуци на стойност 1,3 млн. евро. При направена проверка на одиторите станало ясно, че доставчикът на скъпата техника и собственикът на предприятието са един и същ човек. Това се случва в най-бедната държава в ЕС, отбелязват в статията на Ройтерс.

Измами с финансови средства от фондовете на ЕС често се случват, но от 2013 г. разкриваемостта се е увеличила значително.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама