През септември средномесечните стойности на Индекса на тържищните цени /ИТЦ/ се повишиха с 3,8% в сравнение с нивата от август, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през миналия месец до 1,383 пункта, но в края на септември се понижи до 1,344 пункта. На годишна база ИТЦ се увеличава с 3,5%, отчита ДКСБТ.
През септември захарта поскъпва с 5 процента, а брашното – с 2,5%. Цената на зрелия фасул намалява с 5 процента, а олиото и яйцата се търгуват без промяна.
На месечна база кравето сирене поевтинява с 5,7%, а цените на кашкавала и маслото са около стойностите си от август. Свинското и пилешкото месо, както и колбасите са почти без промяна в цената си през септември.
На годишна база цените на повечето хранителни стоки се повишават. Брашното и оризът поскъпват с 2,5 на сто, захарта – с 4,8%, олиото – с 12,4%, а яйцата – с една стотинка за брой /5,6%/. Кравето сирене поевтинява на годишна база със 7,7 на сто, а кашкавал “Витоша” – с 19%. Месото и месните произведения поевтиняват спрямо септември 2014 година в диапазона 2-10%, а цената на каймата остава почти без промяна.
През септември започва повишаване на цените на зеленчуците и плодовете, които са в края на активното сезонно предлагане. През миналия месец оранжерийните домати поскъпват с 47 на сто, а градинските – със 27%. През миналия месец краставиците, отглеждани на открито, поскъпват с 20 процента, но цената на оранжерийни краставици намалява с 20,5%, отчитат експертите. Цените на зелените чушки и на картофите се повишават със 7%, а на зелето – с 34%.
С около 25 на сто поскъпват през септември прасковите и дините. Ябълките и гроздето поевтиняват с между 7-2%.
На годишна база оранжерийните краставици поскъпват с 36 процента, а градинските – 15,5 на сто. Цените на градинските домати са с около 20 на сто по-ниски спрямо година по-рано. Цената на оранжерийните домати е почти без промяна спрямо септември 2014 година.
На годишна база картофите поскъпват с 5,5%, червеният пипер – с 2,4%, зелените чушки и зелето – с 11%. Спрямо година по-рано ябълките са с 9% по-евтини, а гроздето – с 8%.
На годишна база цената на дините се увеличава с 60 процента, на бананите – с 9 процента, а на лимоните – с 4,5%.