През август: Сухо и горещо време задълбочава дефицита на почвена влага

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Агрометеорологичните условия през по-голямата част от август ще се определят от относително сухо и горещо време. През месеца дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за развитието късните земеделски култури, съобщи агрометеорологън при НИМХ Дукена Жолева.

В края на юли, вследствие поднормените валежи, в по-голямата част от полските райони съдържанието на продуктивна влага в 50 см. почвен слой при пролетните култури бе изчерпано, а в 100см. слой – оскъдно, под 50% от ППВ (пределна полска влагоемност). На отделни места в южните райони (агростанциите Пазарджик, Любимец, Сливен) отсъстваше продуктивна влага и в еднометровия почвен слой.

Необходимост от повишени поливни норми

вода, земеделски земи, Agrozona.bgПрез първото десетдневие на август валежи със стопанско значение не се прогнозират, което ще налага увеличение на поливните норми при по-късните хибриди царевица, които са в процес на формиране и наливане на зърното. От повишени поливни норми ще се нуждаят зеленчуковите култури и есенните сортове овошки, при които през месеца ще се осъществява интензивно нарастване на плодовете, съобщи оше агрометеорологът.

Прогнозираните наднормените топлинни условия през повечето дни от август ще доведат да скъсяване на междуфазните периоди в развитието на късните земеделски култури.

През месеца при царевицата ще протичат различни фази на зрелост. През първото десетдневие по-ранните хибриди ще приключат развитието си, а при средно ранните ще се наблюдава фаза млечна зрелост. В края на третото десетдневие при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост.При слънчогледа в полските райони фаза узряване ще се наблюдава масово в средата на месеца.

През август прогнозираните максимални температури, от порядъка на 35-40ºС, ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при вторите култури от късното производство (краставици, зелен фасул, тиквички).

Сухото време през повечето дни от месеца ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овощните и зеленчуковите култури.

Растителнозащитни пръскания през августвинени лозя, винени сортове, Agrozona.bg

През август при късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи. Условията през месеца ще бъдат подходящи за  увеличение популацията на акарите.

В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец.

Растителнозащитните пръскания през месеца трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене културите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА