През 2026 г. Пристанище Варна ще има нов зърнен терминал за 50 млн. евро

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, това ще даде възможност производителите у нас да получат по-широк достъп до експортните пазари

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с “Логистичен център Варна” ЕАД, част от “Билдком груп”, за заем от 50 милиона евро за съфинансиране на нов зърнен терминал на черноморското пристанище Варна. Финансирането от ЕИБ е подкрепено от програмата InvestEU. Проектът ще подкрепи безопасността на храните, ще насърчи морския транспорт с по-малко въглеродни емисии и ще стимулира икономическия растеж в региона чрез осигуряване на подобрен достъп до експортния пазар за местните селскостопански производители.

Чрез подкрепата на ЕИБ ще се оптимизират пристанищните операции за зърно и насипни товари в района на Варна. Очаква се новият зърнен терминал да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2026 г. и се състои от нов кей, силоз и други складови съоръжения, както и нов железопътен и автомобилен достъп.

Кирил Вътев: Очакваме над 6 млн. тона реколта от пшеница

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката, която работи за хората, Валдис Домбровскис заяви, че “съфинансирането на нов зърнен терминал на българското пристанище Варна ще увеличи капацитета за търговия и износ на един от по-слабо развитите региони в Европа. Тя ще даде възможност на местните производители да получат достъп до експортните пазари, да улесни търговията и инвестициите и да създаде работни места, като същевременно обслужва по-широките цели на ЕС да направи веригите за доставки по-силни и по-диверсифицирани в подкрепа на дългосрочната продоволствена сигурност. Това показва добавената стойност на проектите на ЕИБ и InvestEU за стимулиране на регионалното развитие на частния сектор и устойчивия икономически растеж.”

“Със своите модерни съоръжения новият терминал ще осигури на местните зърнопроизводители ефективен и ценово конкурентен достъп до ликвидните международни пазари. Той ще бъде важна врата за българския износ на зърно и ще повиши конкурентоспособността на страната в морския транспорт.”, коментира Юлиан Стефанов, главен изпълнителен директор на “Логистичен център Варна” ЕАД.

Това е първата сделка на ЕИБ в България, при която частна компания се възползва от подкрепата на гаранцията InvestEU. Програмата InvestEU мобилизира инвестиции за приоритети на политиката на ЕС като зеления преход, включително чрез подкрепа за устойчива инфраструктура.

Инвестицията ще бъде насочена към облекчаване на необходимостта от ефективен и модерен пристанищен терминал за зърно в по-слабо развит регион на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, като по този начин се подчертава ангажиментът на ЕИБ за справедлив растеж.

Проектът ще има положително въздействие върху околната среда, като подкрепи преминаването от автомобилен към по-малко въглеродно интензивен железопътен и морски транспорт, намалявайки емисиите на парникови газове при транспортирането на селскостопански стоки до регионите и дестинациите, които най-много се нуждаят от смекчаване на продоволствената несигурност, се казва още в съобщението на ЕК.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements