Даниел Божанков: Вносни яйца и пилешко от трети страни се преетикетират в наши транжорни и се продават като български

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Производството на яйца в България е спаднало с 25% заради огнищата на птичи грип

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор птицевъдство. Това каза за Радио Варна председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

“В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува”, поясни Божанков.

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков, след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата. Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

“Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния”, коментира още Даниел Божанков.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА