Ивайло Гълъбов: Вносът на яйца от Украйна надмина всякакви разумни граници

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Ако не се възползваме от правото да въведем квоти за внос ще унищожим българското животновъдство, предупреждава Гълъбов

Обичайно всяка година с наближаване на Великден наблюдаваме увеличение на вноса на яйца от трети страни. Каква е ситуацията през тази година, има ли засилен внос, от къде  и на какви цени коментира в интервю за Агрозона Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България.

“Вноса от Украйна надмина всякакви разумни граници. Ние сме в търговска война. Ще инициираме проверки в рамките на фискалния контрол на всяка отделна транзакция. Даваме си сметка, че фермерите в Украйна в резултат на намаленото вътрешно потребление и нарушените транспортни коридори търсят нови пазари. Но  Румъния, България и Гърция не могат да поемат тяхното производство.  Ако не се възползваме от правото да въведем квоти за внос ще унищожим българското животновъдство”, споделя Гълъбов.

До момента установените огнища на инфлуенца по птиците за 2024 г. надхвърлят десет. Какви са последиците за сектора, колко са унищожените птици към момента?

Епизоотичната обстановка по отношение на ВПИП ескалира от месец октомври миналата година. Засегнати са около 2 000 000 кокошки носачки, 380 000 бройлери и 20 000 патици. Последиците за сектора са катастрофални. Необходими са бързи мерки, които изискват и законодателни промени. Отглеждането на птици в нерегистрирани животновъдни обекти трябва да  се криминализира и да се наказва с големи парични глоби, реципрочни на укритите данъци и нанесените щети. Укриването на заразни заболявания и не изпълнението на Заповеди на БАБХ трябва да се санкционират с отнемане на разрешително на съответния животновъден обект. Отглеждането на птици и други животни за собствени нужди следва да се извършва според описани в ЗВД норми. Недопустимо  е животни да се пускат свободно в границите на едно село например.   СПБ и БАБХ работят върху Национална стратегия за прилагане на ваксини за ВПИП. По обективни причини за наше съжаление все още не можем да стартираме ваксинационна кампания. Във Франция тя вече е факт. Ние бихме желали да сме втората страна от ЕС след Франция, която да използва научния прогрес за да ограничи риска от разпространение на ВПИП в индустриалните ферми.

Как ще се отразят огнищата на инфлуенца по птиците върху цените на яйцата и птичето месо на фона на приближаващите Великденски празници?

Не очаквам влияние върху цените на пилешкото месо. Въпреки, че риск да намалим производството съществува. Никой фермер не иска да вижда умъртвени своите животни. Пред риска от ВПИП много фермери ще предпочетат да оставят фермите за по-дълго време празни. Това ще им носи огромни загуби. В Унгария при подобни случаи – фермерите се обезщетяват за пропуснати ползи. Нашето бройлерно производство е подложено от дълго време на нелоялна конкуренция, чрез укриване на данъци при ВОП и дефростиране на замразено месо, а сега трябва да преодолее и рисковете от ВПИП.
При кокошките носачки ситуацията е още по-тежка, защото са засегнати около 40%  от продуктивните птици.  На фона на тази катастрофа цените нямат особено значение. Дори в тази ситуация търсенето е по-слабо от предлагането. Това идва да покаже, че вноса на яйца в България е надминал всякакви разумни граници.

Какви цени на тези продукти (яйца и месо) предвиждате за празниците?

Предвиждам атрактивни цени за потребителите независимо, че ДДС в България е 20% а в Полша 3%. Надяваме се това да стимулира потреблението. Също така се надяваме българите да  харчим парите си разумно като купуваме български продукти, така ще имаме по-голям Бюджет и по-голям икономически ръст.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА