Предсеитбената подготовка и дълбоката оран – с по-бързи темпове спрямо година по-рано

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Към 22-и октомври е извършена предсеитбена подготовка на 9 780 038 дка, а дълбока оран – на 4 394 114 дка, което е съответно с 3,7% и 9,4% повече спрямо година по-рано, сочат оперативни данни на МЗХ.

Засетите площи с пшеница и ечемик са по-малко съответно с около 7% и 12% спрямо отчетените по същото време на 2014 г. Сеитбата на маслодайна рапица, ръж и тритикале обаче се осъществява с по-бързи темпове спрямо година по-рано.

За времето от началото на юли до 25-и октомври на настоящата пазарна година на Пристанище Варна (откъдето традиционно се осъществява основна част от износа на зърнени и маслодайни култури) са натоварени 775 хил. тона пшеница за износ, посочва още оперативният анализ на МЗХ. Това е с 32,8% повече спрямо същия период на 2014 г. В същото време, изнесените количества ечемик и рапица спадат почти наполовина, констатират от ведомството. През Пристанище Бургас засега не е реализиран износ на пшеница, ечемик и рапица.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА