Празнуваме Месни Заговезни

Православната църква отбелязва днес Месни Заговезни. Празникът е винаги в неделя, осем седмици преди Великден, и се свързва с настъпващата пролет.
Според народната традиция това е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. През идната седмица, до неделя – Сирни Заговезни, православните християни приемат, че е разрешена консумацията на млечни продукти и яйца. След това идват Великденските пости.
Автентичната българска традиция повелява малко преди вечеря на Месни Заговезни младите семейства да посещават кръстника и родителите на булката, като им носят дарове – варена кокошка, обреден хляб и вино. Вечерта на празника цялото семейство се събира на трапезата и заговява (пости) с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.