Празнуваме Месни Заговезни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Православната църква отбелязва днес Месни Заговезни. Празникът е винаги в неделя, осем седмици преди Великден, и се свързва с настъпващата пролет.

Според народната традиция това е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. През идната седмица, до неделя – Сирни Заговезни, православните християни приемат, че е разрешена консумацията на млечни продукти и яйца. След това идват Великденските пости.

Автентичната българска традиция повелява малко преди вечеря на Месни Заговезни младите семейства да посещават кръстника и родителите на булката, като им носят дарове – варена кокошка, обреден хляб и вино. Вечерта на празника цялото семейство се събира на трапезата и заговява (пости) с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА