Повишават се цените на свинете в ЕС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Разглеждайки историческите тенденции, цените на свинете в ЕС обикновено се повишават с наближаването на пролетта

Докладите за ограничено предлагане на прасета, готови за клане, на континента вероятно са довели до това покачване на цените с няколко седмици, тъй като преработвателите се опитват да съпоставят предлагането с търсенето, предаде Euromeatnews.

За седмицата, приключваща на 19 февруари, референтната цена за ЕС-27 за прасета възлизаше на 195,44 пенса/кг (1 GBP= 1,13 евро), увеличение от почти 18 пенса в сравнение с цената преди 4 седмици. За сравнение, референтната цена в Обединеното кралство остана сравнително стабилна през 4-седмичния период, като отбеляза увеличение от малко над 1 пенса до 206,51 пенса/кг за седмицата, приключваща на 19 февруари.

Разглеждайки ключовите производители в ЕС, значителни увеличения на цените се наблюдават навсякъде през 4-те седмици, приключващи на 19 февруари, с изключение на Дания. Датските прасета отбелязаха спад на цените от 4 пенса през периода, въпреки че имаше малък ръст през последната седмица, довеждайки цената до 151,56 пенса/кг. Това е най-ниската цена от основните производители с близо 30 пенса.

Цените при други ключови нации сега са най-високите в историята

Холандия отбеляза най-голямото увеличение през последните 4 седмици, с почти 29 пенса до 180,73 пенса/кг за седмицата, приключваща на 19 февруари. Германия също отбеляза ръст на цените с доста над 20 пенса до 207,01 пенса/кг през същата седмица седмица, с 0,50 пенса по-висока от референтната цена в Обединеното кралство. Франция и Испания отбелязаха увеличение съответно с 20 пенса до 196,70 пенса/кг и 15 пенса до 191,98 пенса/кг.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама