У нас повече кисело мляко се внася, отколкото се изнася. Това сочат данни на Националния статистически институт и Министерството на земеделието и храните, цитирани от “Репортер”. За последните две години внесеното количество е 3 хил. тона, а износът е 1743 т.
Количествата, които се внасят отвън, не би трябвало да се квалифицират като кисело мляко, тъй като не съдържат типичната за традиционния продукт бактерия, това казва изпълнителният директор на “Ел Би Булгарикум” Димитър Петков, цитиран от изданието. Той посочва, че млечните продукти, които идват от чужбина, обикновено са пастьоризирани, а това убива полезните бактерии в тях.
Не е възможно истинското кисело мляко да струва 60 ст, казва за “Репортер” председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.