През миналата година за периода януари-октомври изкупените количества краве мляко в Европейския съюз нарастват само с 0,4% (558 хил. т.) спрямо същия период на 2018 г., докато търсенето и потреблението на млечни продукти отчита трета поредна година на силен ръст, което обяснява продължаващите добри цени за производителите, коментират от Института за икономически анализи в селското стопанство.
Спот цената на свободния пазар на мляко Lodi отчита понижение до 0,42 евро/литър към края на декември, но 2019 г. се отличава като рекордно висока в цялата история на борсата. Износът на млечни продукти от ЕС отбелязва ръст поради добрата ценова конюнктура в сравнение с другите основни региони, с най-значим ръст за първите девет месеца има при
сухото обезмаслено мляко (28%) и маслото (27%). Китайското търсене е основно насочено към внос на обезмаслени и пълномаслени сухи млека, с ръст от 23% и 27% на годишна база.
За периода януари-септември производството на мляко на мляко в основни страни производителки намалява – Нова Зеландия (-1%), Австралия (-8%), Уругвай (-6%), Аржентина (-3%). В САЩ отбелязва увеличение с 0,3 %.
Причините са спада в Океания са свързани със сушата и намалението на млечните стада, а в Южна Америка с климатичното явление Ел Ниньо, предизвикващо порои и наводнения. Обострящото се лошо време в Океания ще поддържа цените на млечните продукти високи поне до средата на 2020 година.
Очакванията за производството сочат, увеличение на производството на мляко в ЕС с 1,5 млн. т. (+1%); в САЩ с 1,5 млн. т. (+1%); за Нова Зеландия се очаква да остане на настоящето ниво; намаление на производството в Австралия с 0,2 млн. т. (-1%) и увеличение в Аржентина 0,3 млн. т. (+2.5%). Умереното увеличение на производството от малко над 3 милиона тона ще се балансира от засилено търсене на световния пазар.
Алтернативни продукти на растителна основа вземат значима част от пазара на прясно мляко, сметана и свежи сирена в САЩ и Западна Европа. В глобален мащаб продажбите на тези продукти се оценяват на 16 милиарда долара през 2018 г. Причините за това са различни – от промяна на хранителните предпочитания на потребителите (вегански и вегетариански тип диети), през здравословни съображения, хуманното отношение към животните, до ефекта на производството на мляко върху природата. Промяната е най-забележима при жените и младежите до 25 години, които считат растителните алтернативи за по-здравословни.