Потреблението на месо в ЕС продължава да намалява

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През следващото десетилетие се очаква консумацията на животински протеин на глава от населението да достигне средно 67,6 кг, което е с 1,1 кг по-ниско от сегашното ниво

Очаква се устойчивостта да играе голяма роля в консумацията на месо на пазара на ЕС през следващите 10 години. Последната перспектива, представена от Европейската комисия, предвижда спад на консумацията на месо с 1,1 кг през следващото десетилетие. До края на 2030 г. средното потребление на глава от населението ще бъде определено на 67,6 кг, според доклада.
Въпреки това, някои от продуктите, включени в гамата животински протеини, ще се представят по-добре от други. Загрижеността за околната среда, рискът от АЧС и промените в предпочитанията на потребителите могат да ограничат производството на свинско месо в ЕС. Силното международно търсене и високите цени напоследък намалиха вътрешното потребление, поставяйки средносрочна тенденция. Що се отнася до износа, ЕС трябва да остане доминиращ доставчик, но не се очаква рекордните нива за 2019-2020 г. да се възстановят.

месо, ООН, Agrozona.bg

Ръст в консумацията само при пилешкото

Търсенето на птиче месо в ЕС се очаква да нараства непрекъснато, тъй като се разглежда от потребителите като здравословен и устойчив продукт. Очаква се производството на домашни птици да бъде единствената категория месо, която ще расте. Износът трябва да продължи да се възползва от поскъпването на специфичните съкращения без кости, докато се очаква вносът да нараства въз основа на наличието на тарифни квоти.
След спада в стадото на добитъка в ЕС, производството на говеждо месо също се очаква да продължи да намалява, въпреки слабите перспективи за износ и лекия спад на цените на фуражите. Потреблението на говеждо месо в ЕС ще намалее с 0,9 кг на глава от населението, но възможностите за износ могат да се подобрят в средносрочен план. Вносът също може да се увеличи бавно, след постепенното увеличаване на тарифните квоти в резултат на влизането в сила на последните споразумения за свободна търговия между ЕС и някои търговски партньори.

Очаква се производството и потреблението на овче и козе месо в ЕС да остане стабилно. Износът на живи животни трябва да намалее, докато вносът на овче месо трябва да остане стабилен и доста под общия обем на тарифните квоти, отворени от ЕС.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА