Потреблението на месо в ЕС намалява

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според прогнозния доклад на ЕК потреблението на месо на глава от населението в ЕС е намалява в средносрочна перспектива. Спадът е е причинен от намалението на консумацията на свинско месо (според прогнози с до 1,4 кг през следващите десет години), както и на говеждо и телешко месо (с 0,9 кг ). Потреблението на пилешко месо ще расте, а на овчето и агнешкото се очаква да се задържи стабилно, става ясно от доклана на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

Преход от свинско към пилешко месо

Ефектът на заместване на свинското месо с пилешко беше подсилен през настоящата година, под влияние на високите цени и понижените доходи, следствие от кризата с COVID-19.

Най-ниски ценови равнища на тон кланично тегло на пилешкото месо са отбелязани през месеците август и септември 2020 г. – 2,70 лв./кг. Силното търсене обуслови известно възстановяване през последните месеци. Оценките са средно годишната цена да е около 2,86 лв./кг, което е под средната за 2019 г. – 2,95 лв./кг.

Силно изразена тенденция на растеж се наблюдава при цените на едро на овчето и агнешкото месо, които останаха стабилни от месец април насам – между 12,70-12,77 лв./кг  или с +8,6% повече на годишна база.

Още по темата:

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА