Пащърнакът е отличен източник на много важни хранителни вещества, като съдържа обилна доза фибри, витамини и минерали във всяка порция. Той е чудесен източник на витамин С, витамин К и фолиева киселина, както и няколко други важни микронутриенти.
Порция от 130 грама пащърнак осигурява 100 калории, 24 грама въглехидрати, 6,5 грама фибри, 1,5 грама протеин, 0,5 грама мазнини, Витамин C: 25% от препоръчителната дневна доза (ПДД), Витамин К: 25% от ПДД, Фолат: 22% от ПДД, Витамин Е: 13% от ПДД, Магнезий: 10% от ПДД, Тиамин: 10% от ПДД, Фосфор: 8% от ПДД, Цинк: 7% от ПДД, Витамин B6: 7% от ПДД.
В допълнение към изброените по-горе хранителни вещества, пащърнакът съдържа малко количество калций, желязо и рибофлавин.
Богат на антиоксиданти
Освен че е хранителен, пащърнакът също така доставя много антиоксиданти. Антиоксидантите са полезни за здравето съединения, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и намаляват увреждането на клетките. Увеличаването на приема на антиоксиданти може също да предпази от хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.
По-специално, пащърнакът е с високо съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) – водоразтворим витамин, който се удвоява като мощен антиоксидант.
Поддържа имунната функция
Пащърнакът е зареден с витамин С, осигурявайки около 25% от дневните ви нужди само в една порция. Витамин С е водоразтворим витамин, който играе централна роля в имунната функция.
Получаването на достатъчно витамин С може да помогне за намаляване на симптомите и съкращаване на продължителността на обикновената настинка и други инфекции на дихателните пътища. Може също да помогне за предотвратяване и лечение на други състояния, като пневмония, малария и диарични инфекции.
Освен това, пащърнакът е с високо съдържание на антиоксиданти, борещи се с болестите – като кверцетин, кемпферол и апигенин – които имат способността да подобрят имунитета ви и да предпазят от инфекции.
Високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри
Пащърнакът е чудесен източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Една чаша (133 грама) съдържа 6,5 грама от това хранително вещество – или 26% от дневните ви нужди от фибри.
Увеличаването на приема на фибри доказано помага при лечението на храносмилателни състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест, дивертикулит, хемороиди и чревни язви.
Фибрите също подпомагат контрола на кръвната захар, намаляват нивата на холестерола, понижават кръвното налягане и намаляват маркерите за възпаление.