Порция пащърнак допринася за силен имунитет и здрав стомах

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Пащърнакът е отличен източник на много важни хранителни вещества, като съдържа обилна доза фибри, витамини и минерали във всяка порция. Той е чудесен източник на витамин С, витамин К и фолиева киселина, както и няколко други важни микронутриенти.

Порция от 130 грама пащърнак осигурява 100 калории, 24 грама въглехидрати, 6,5 грама фибри, 1,5 грама протеин, 0,5 грама мазнини, Витамин C: 25% от препоръчителната дневна доза (ПДД), Витамин К: 25% от ПДД, Фолат: 22% от ПДД, Витамин Е: 13% от ПДД, Магнезий: 10% от ПДД, Тиамин: 10% от ПДД, Фосфор: 8% от ПДД, Цинк: 7% от ПДД, Витамин B6: 7% от ПДД.

В допълнение към изброените по-горе хранителни вещества, пащърнакът съдържа малко количество калций, желязо и рибофлавин.

Богат на антиоксиданти

Освен че е хранителен, пащърнакът също така доставя много антиоксиданти. Антиоксидантите са полезни за здравето съединения, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и намаляват увреждането на клетките. Увеличаването на приема на антиоксиданти може също да предпази от хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.
По-специално, пащърнакът е с високо съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) – водоразтворим витамин, който се удвоява като мощен антиоксидант.

Поддържа имунната функция

Пащърнакът е зареден с витамин С, осигурявайки около 25% от дневните ви нужди само в една порция. Витамин С е водоразтворим витамин, който играе централна роля в имунната функция.

Получаването на достатъчно витамин С може да помогне за намаляване на симптомите и съкращаване на продължителността на обикновената настинка и други инфекции на дихателните пътища. Може също да помогне за предотвратяване и лечение на други състояния, като пневмония, малария и диарични инфекции.
Освен това, пащърнакът е с високо съдържание на антиоксиданти, борещи се с болестите – като кверцетин, кемпферол и апигенин – които имат способността да подобрят имунитета ви и да предпазят от инфекции.

Високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри

Пащърнакът е чудесен източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Една чаша (133 грама) съдържа 6,5 грама от това хранително вещество – или 26% от дневните ви нужди от фибри.
Увеличаването на приема на фибри доказано помага при лечението на храносмилателни състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест, дивертикулит, хемороиди и чревни язви.
Фибрите също подпомагат контрола на кръвната захар, намаляват нивата на холестерола, понижават кръвното налягане и намаляват маркерите за възпаление.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements