Спират всякакви дейности по река Вит

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Във връзка с констатирано извършване на дейности по почистване на наносни отложения в река Вит, в района на пътен възел „Боаза“ и пътен възел „Дерманци“, област Ловеч, Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и РИОСВ-Плевен издадоха писма до областния управител на Област Ловеч, с които се дава предписание за спиране на всякакви дейности по реката, съобщават от МОСВ.

Багерите в реката, нямали разрешително за копаене на речна баластра, която да използват за изграждането на АМ Хемус. Те тотално прекъснали пътя на реката и предизвикали измиране на рибата, която в момента се намира в размножителен период. След редица сигнали за нередностите и един протест на природозащитници и рибари в събота, в защита на река Вит и река Въча, строителните дейности и преминаването на машини през коритото на реката в момента са прекратени.

Оказва се, че зоната, в която се извършвали почистващите дейности, е защитена. От областната администрация на Ловеч са изискани всички документи за фирмата, изпълняваща дейности в коритото на реката с тежки машини. Мотивът на “Басейнова дирекция” Плевен е, че дружеството “Хидрострой” е извършило дейности в река Вит, в района на “Боаза”, без да е преминало необходимите законови процедури.

Жителите на близкото село Ъглен, се страхуват от вероятни наводнения при по-големи количества дъждове, поради разрушаването на коритото на реката и невъзможността му да поеме повече вода.

В областта се готвят за протест заради опасността от екокатастрофа и искане за прекратяване на всякакви строителни или почиствателни дейности с машини в коритото на реката.

 

Снимка: РИОСВ- Варна

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements