Популяризират винения туризъм в Плевен със специален тур

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Предвиждат се посещения на местни изби, дегустации, запознаване с традициите

Институтът по лозарство и винарство – Плевен и най-старото и голямо читалище в града “Съгласие 1869 г.” са сред вписаните в Националната листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища” за изминалата 2022 година. Проектът е свързан с винопроизводството в региона.вино, Институт по лозарство и винарство, Agrozona.bg

“Елементът, с който сме вписани в регистъра, са занаяти и обичаи, и винопроизводството като местна традиция в региона. При нас функционира фолклорен ансамбъл “Мизия”, който пресъздава обичая на винопроизводството по най-атрактивния начин, запазва традициите на фолклора и региона”, каза Мая Паскова, секретар на читалище “Съгласие 1869 г.”, най-старото и най-голямо читалище в града.

“Идеята е популяризиране на региона като дестинация, в която този занаят има богати традиции“, разказва пред БНР доц. Димитър Димитров от Института по лозарство. „Производството на грозде и вино води своето начало още от древността. Идеята е с табели в региона като традиционен за развитието на лозарството и винарството, което би създало условия за развитие на винния туризъм в Плевен и региона. Може да се създаде възможност за посещение на местни изби, на Института, да се организират дегустации”, допълва още той.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА