Поленът се определя като естествена съставна част на меда, а не като съставка в него, пише Agra Europe. Тази промяна на досегашните правила за етикетиране на меда в ЕС беше приета от Комисията по околна среда и безопасност на храните на Европейския парламент след одобрение от Европейския парламент и Съвета на Европа. Така ще се избегне оскъпяването на продукцията от множеството изисквания за етикетиране.
Така етикетите на меда, който се продава в ЕС ще трябва да предоставят информация за съдържание на генномодифицирани организми само в случаите, когато частта гонномодифициран полен в тях е повече от 0.9% от целия продукт, а това не би се случило. Поленът винаги се съдържа в по-малко от 0.5% от меда, но при положение, че той беше определен за съставка на меда, щеше да бъде задължително на етикета да се обозначи съдържанието на полен, когато 0.9% част от него е генномодифицирана. Законодателството на ЕС изисква съдържанието на ГМО да бъде изписано на етикета, ако съдържанието на генномодифицирани съставки е по-голямо от 0.9%.
ЕС е вторият по големина в света по производство на мед. Въпреки това вносът на мед съставлява около 40% от общата консумация, като Китай и Аржентина внасят най-много, а след тях са Мексико, Чили, Бразилия и Уругвай.
Предстои Европейският парламент да гласува промяната между 14 и 17 април, след което тя ще трябва да бъде приета и от Съвета на Европа.