Подгответе картофите за засаждане: 3 доказани метода

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В зависимост от това колко време имате, можете да подготвите качествено картофите за отглеждане

Правилната подготовка на картофите за засаждане може да ви гарантира добра реколта. Затова този етап не трябва да се пропуска и е важно да се прави качествено. В това време се задействат биологични процеси, които са свързани с образуването на кълнове и развитие на кореновата система. Благодарение на това можете да получите ранни и силни растения и да бракувате слабопродуктивните клубени.

Ще ви представим три доказани метода на работа, които ще ви помогнат в отглеждането на добра реколта от картофи: това са суха и мокра подготовка, както и смесен тип.

  • Сухата подготовка отнема от 20 до 40 денонощия, като за тази цел е необходимо да разполагате с достатъчно осветление и да внимавате за температурата. На светлина картофите образуват здрави кълнове със зачатък на корени, клубените позенеляват и стават по-устойчиви на неблагоприятни фактори.
  • Влажната подготовка изисква насипването на картофите в щайги заедно с влажни стърготини, торф или угнил тор. Клубените трябва да се държат на тъмно при 12-15 градуса. Периодично трябва да навлажнявате субстрата и така ще се формират нужните ви кълнове.
  • Смесената технология на подготовка предвижда да държите първоначално клубените на светлина около 20 дни, след което да ги поставите във влажна среда за още 10 дни, за да може след първия етап на поява на кълнове да се образуват и качествени корени.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА