Прясното и замразеното свинско месо представляват едва 0,65% от дела на хранителните отпадъци в испанските домакинства. То е сред продуктите с най-нисък дял на отпадъци в испанската хранителна система, според данни на Министерството на земеделието, изготвени от Interprofessional of White-Coated Pigs (INTERPORC).
INTERPORC насърчава борбата с хранителните отпадъци, като разработва политики за консумация и разпространява рецепти, които позволяват използването на остатъците от продукта в други ястия, които са също толкова апетитни и здравословни.
Намалено въздействието върху околната среда
Свиневъдният сектор вече е стартирал и разработил множество инициативи и действия, насочени към подобряване на околната среда в неговите дейности в производството, индустриалната трансформация и маркетинга; и резултатът от това е силното намаляване на замърсяващите въздействия през последните години.
“Всъщност малко сектори на хранително-вкусовата промишленост полагат толкова много усилия и са постигнали толкова голям напредък в защитата на околната среда като испанския свиневъден сектор, който намалява емисиите на парникови газове и потреблението на вода година след година”, коментират от INTERPORC.
“Всичко това се случва благодарение на внедряването на иновации и непрекъснати подобрения в дейността на всички оператори от секторната хранителна верига, както и на малкото отпадъци, които се произвеждат от техните продукти”, допълват те още.