По-добро етикетиране на храните – по-добре информирани потребители

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Комисията работи за защитата на потребителите и гарантиране на качеството на продаваната в ЕС пакетирана храна – трябва да получите точно това, което е написано на етикета.

Правилата на ЕС за безопасност на храните и защита на потребителите са ясни: потребителите трябва да бъдат информирани какво купуват и всички съставки трябва да бъдат посочени на етикета, поставен на опаковката.

Откритието, че конско месо е попаднало в продукти, на чиито етикети пише, че съдържат говеждо, показва, че това основно изискване не се спазва от всички. В ЕС може да се продава конско месо, но то просто трябва да е посочено на етикета, както всички други съставки.

Страните членки полагат усилия да гарантират, че всички продукти, чиито етикети не отговарят на истината, са изтеглени от продажба.

Комисията бе информирана за проблема от британските власти на 8 февруари. Чрез мрежата за информация относно безопасността на хранитебе подаден сигнал до всички страни от ЕС. При започналите след това проверки бяха открити множество месни продукти, съдържащи конско месо.

Какво прави ЕС в момента?

Комисията разработи план на равнище ЕС за координиране на едномесечна програма за тестване на продукти за необявено съдържание на конско месо и за конско месо, съдържащо обезболяващия медикамент фенилбутазон. Незаконно е да се дава този медикамент на животни, чието месо е предназначено за консумация от хора.

На 15 февруари националните правителства одобриха плана, като е предвидена възможност проверките да продължат още един месец.

Какво ще направи ЕС в бъдеще?

От 13 декември 2014 г. правилата на ЕС ще изискват също така на етикетите да се посочва дали добавените към месни продукти протеини са от същия животински вид.

Комисията ще направи предложения за:

  • подобряване на хармонизацията на санкциите при измама в хранителната верига
  • разширяване на обхвата на правилата на ЕС чрез включване на още видове храни (освен яйца, мед и говеждо от страни извън ЕС) и на всички видове месо.

По-доброто етикетиране не е средство да се гарантира, че храните на пазара са безопасни. Според закона производителите и търговците на дребно могат да продават само безопасни храни. По-доброто етикетиране просто позволява на потребителите да направят информиран избор каква храна да купят и как да я използват по безопасен начин.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА