Пикантните храни мамят мозъка да ядем по-малко сол

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Феновете на пикантните храни правят услуга на сърцата си, като добавят повече топлина към храната си, разкрива ново проучване от Китай. Лютите чушки и другите пикантни подправки

salata
Четете още: Салата или ядки вместо бургер в офиса

може да спомогнат не само за коригиране на теглото надолу, но и за намаляване употребата на сол, което влияе благоприятно върху сърцето и кръвоносните съдове, съобщават учените в статия, публикувана наскоро в списание  Hypertension.

„Наскоро нашите колеги откриха, че неголеми количества капсаицин, лютото вещество в пипера, усилва вкусът на солта”, разказва Джиминг Джу от Трети военно-медицински университет в Китай в Чунцин.

Някога лютата храна се е считала за безполезна и даже вредна за жлъчката и другите органи, свързани със стомаха, но в последните години учените откриха, че чилито и много други люти подправки имат доста плюсове. Биолозите установиха със сигурност, че лютата храна принуждава мазните тъкани да изгарят калориите, а не да се запасяват с тях, ускорява метаболизма и намалява общото ниво на възпаленията в организма.

круша
Четете още: Учените посочиха кои плодове спасяват от инсулт

Джу и нейните колеги разказват за още едно положително качество на лютата храна, наблюдавайки 600 доброволци, които са се съгласили да се хранят известно време с много остра храна. Това наблюдение довело до интересен резултат. Изяснило се е, че употребата на люта храна понижава кръвното налягане. Това е свързано с факта, че доброволците са започнали да ядат значително по-малко сол.

Защо лютият пипер усилва вкусът на солта? Според учените центровете за соленото и лютото в мозъка се намират един до друг и частично съвпадат. Затова включването на центъра за лютия вкус усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солеността, и храната ни се струва по-солена, отколкото е в действителност.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА