Пенчо Геров: Аз съм кмет с късмет

Кирил Александров
Кирил Александров
4 Минути
  • Г-н Геров, каква е тайната за модерния облик на село Чавдар

Като кмет на село Чавдар за първи път постъпих 2003 г. Случи се така, че с кмета, който беше преди мене, бяхме работили дълги години в промишлеността заедно. Когато напуснах медодобивния завод в Пирдоп, където работих 41 г., същият този човек, с когото бяхме работили и който в младежките ми години ми е бил ръководител, дойде и ми каза: „Трябва да дойдеш в Чавдар, защото Чавдар се нуждае от тебе.“ И през тези години, действително Чавдар се промени. Аз винаги съм казвал, че съм кмет – знаещ и можещ, но и голям късметлия, защото без пари нищо не се случва. Аз имам късмет да съм кмет на едно хубаво село, на което началото за обновяване беше дадено от предния кмет. Стана и така, че след едно решение на Министерския съвет, Чавдар започна да получава концесии от „Елаците- Мед“. Освен това другият късмет, който беше, е, че предният кмет беше успял да възстанови гората на Чавдар, която е 50 хил. дка.

  • Колко средства са усвоени за промяна на селото?
kmet
Кметът на село Чавдар Пенчо Геров има сестра близнак. Семеен е, с двама сина, единият – кмет на Пирдоп. Геров се определя като много щастлив дядо. Има и четирима внуци. Завършил Полувисшия железопътен институт, Геров казва за себе си: „Цял живот съм строял“. И уменията му да гради се виждат дори от малка разходка в село Чавдар.

Ако Чавдар днес е в този си вид, то е благодарение на това, че ние имаме усвоени 13,5 млн. по европейските фондове. В Чавдар за 12 години в областта на инфраструктурата са инвестирани някъде около 22 млн. лв. В резултат на това в момента цялата водопроводна мрежа е променена, има изградена каналазация. На 89% всички улици са преасфалтирани, може би на 60% имат и тротоари. След това решихме, че трябва да възобновим и центъра. Вече се радваме на изключително голяма популярност. Няма ден, в който да не идват хора от селата да разглеждат нашия център и да получаваме похвалите, мисля, че съвсем заслужено.

  • Имате ли планове за бъдещи инвестиции?

В момента кандидатстваме за 5 млн. евро с три основни обекта – подмяна на главния захранващ водопровод от селото до водоизточника, защото той е изграден със стоманени тръби, но са остарели и се пробиват. Кандидатствали сме и да довършим улиците, които нямат тротоари. Най-революционният ни проект е да изградим един път, който да свърже Чавдар със село Петрич. В момента, ако трябва да се отиде в Петрич, трябва да се минат 20 км, а по този път са само 7 км. Петрич е интересно от историческа гледна точка село, свързано е с Априлското въстание и искаме да създадем поток от хора, които да ходят в Петрич и да идват и в Чавдар. Не преставаме да кандидатстваме и по еврофондовете, освен това имаме и други задачи, които сме си поставили – за изграждане на дървопреработвателно предприятие. Не искаме да продължаваме да продаваме дървесината като материал, а искаме тя да стане поне полупродукт, т.е. да има овеществен труд, за да можем да намерим работа на хората, които са в Чавдар.

Анета Стефанова

bb08a90b4c769f369267602ff7e4ad88619d48e4be9bbe1e68pimgpsh_fullsize_distr

Текстът е публикуван

в сп. “Агрозона”.

Още интересни материали

четете в изданието.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements